KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE DÁREK-ORIGINÁLNÍ PŘÍVĚSEK JSEM KRÁLíkář (platí do vyčerpání zásob)

Pomoc, chlupy!!!

Created Date: 2024-04-10 Hits: 93 Comment: 0

O výměně srsti a línání u našich králičích kamarádů 

Jaro je ve vzduchu a stejně tak i chlupy našich králičích přátel. Jsou úplně všude! Na zemi, nábytku, na našem oblečení… A nejhorší je, když se zalétnou podívat do vaší večeře nebo oka!!! Línání nám dokáže zkrátka pořádně znepříjemnit život. V našem článku vám poradíme, jak proti němu bojovat.

Proč králík líná?

Jde o úplně přirozenou výměnu srsti, která probíhá zpravidla dvakrát do roka, na jaře a na podzim. V přírodě se králíčci vyčesávají sami o keře, kůru stromů a nízký porost. V domácích podmínkách je ale nutné jim od staré podsady pomoci právě pravidelným vyčesáváním. V období línání to znamená i několikrát denně.

A jak dlouho to asi potrvá?

Obvykle měsíc, ale v některých případech se může obnova srsti protáhnout i na několik měsíců. Pokud ale váš králíček líná mimo sezónu, buďte obezřetní. Ztráta srsti pak může značit některá plísňová a kvasinková onemocnění nebo přítomnost parazita v kožíšku.

Jak na vyčesávání?

Zatímco někteří králíčci berou vyčesávání jako příjemnou relaxaci, někteří ho přímo nesnáší. Určitě je velmi žádoucí, králíčka na kartáčování zvykat už od útlého věku, aby byl pro něj tento úkon zcela přirozený. I tak se ale může stát, že se s ním nikdy úplně neskamarádí. Co si pak počít? Nám se osvědčilo vyčesávat králíčka u malé svačinky. Stačí připravit hrstku jeho oblíbených bylinek nebo zeleninky, která ho většinou zaměstná natolik, že vyčesávání téměř nevnímá.

Užitečným pomocníkem Vám může být i náš nový tunýlek, který vám s péčí o srst pomůže. Vyčesávání jako takové vás nejspíš i tak nemine, ale nebudete ho muset provádět tak často.

Proč je vyčesávání tak důležité?

Pro králíčka je naprosto přirozené o svou srst několikrát denně pečovat. Při línání se ale zvyšuje riziko, že při své pravidelné hygieně pozře větší množství chlupů než obvykle. Ty pak putují trávicím traktem a mohou způsobit zácpu nebo jiné trávicí obtíže. Proto je vhodné králíčka pravidelně vyčesávat. Kartáčování funguje i jako masáž, zvyšuje prokrvení kůže a podporuje růst nové srsti, což je pro vašeho mazlíčka velmi prospěšné. V období línání tedy zvláště dbejte na to, aby měl Váš králíček vždy dostatek sena, vody a kvalitní čerstvé potravy. Jídelníček pak můžete obohatit o slunečnicové či lněné semínko, které obsahuje prospěšné oleje, vhodné právě v období línání.

Čím králíčka vyčesávat?

Na trhu je dostupné nepřeberné množství kartáčů, hřebenů, hrábel, furminátorů a vyčesávacích rukavic. Je jen na vás vyzkoušet, která péče o srst bude vašemu králíčkovi nejvíce vyhovovat. Obecně se dá říci, že dlouhosrstým králíčkům vyhovuje lépe použití kartáčů a hřebenů s delšími štětinami. Pro krátko až středněsrsté ušáčky je vhodnější použití hrábel (osvědčilo se nejvíce u našeho Puffíkači vyčesávacích rukavic.

Pozor na kartáče s kovovými štětinami! Pro krátkosrsté králíčky je jejich použití nevhodné, protože můžete králíčka nechtíc zranit.

Péče o srst dlouhosrstých plemen

Některá plemena mají sklony k plstnatění jejich zvláště jemné srsti (teddy králíček, lvíček - jemná hříva). U těchto králíčků je nutné věnovat péči o srst zvláštní péči i mimo sezónní línání. V případě potřeby je nutné zplstnatělou srst odstranit strojkem, nebo jednotlivé “dredy” rozčesat, popř. odstřihnout.

Jak línání zvládáte vy? Jaký hřebínek se vám osvědčil?

Leave A Comment

Captcha