KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE DÁREK-ORIGINÁLNÍ PŘÍVĚSEK JSEM KRÁLíkář (platí do vyčerpání zásob)

Záhada velikonočního zajíčka

Created Date: 2024-03-28 Hits: 90 Comment: 0

Odkud se vzal velikonoční zajíček

Odkud se vzal velikonoční zajíček? Proč rozdává dětem vajíčka? Pokud vám tyto otázky vrtají hlavou, rozhodně nejste sami. Protože se nám Velikonoce kvapem blíží, rozhodli jsme se vám tuto záhadu objasnit.

Historie velikonočního zajíčka

Historie velikonočního zajíčka sahá až překvapivě hluboko do minulosti. Váže se totiž už k dávným germánským pohanským svátkům jara. Konkrétně šlo o uctívání bohyně plodnosti Ostary (také Eostre) od níž je též odvozen anglický název Velikonoc - Easter. Tato bohyně údajně proměnila umrzlého ptáčka v zajíce, který pak vždy na začátku jara kladl vajíčka jako pták. To, že velikonoční zajíc není výmysl dnešní doby, dokazuje i první písemná zmínka o zajících - symbolech jara, která sahá až do 1. století n.l.!  Autorem je filosof Plinius, který popisuje zajíce / králíky, jako symboly plodnosti a bohatství.

Přestože se ze svátků pohanských později staly svátky náboženské a v křesťanské nauce zajíc nemá žádné výsadní postavení, ušáci si své místo ve velikonočních tradicích uhájili až do dnešních dní.

Velikonoční zajíček u nás a v zahraničí

Tradice velikonočního zajíčka k nám dorazila ze sousedního Německa. Odtud se také rychle rozšířila do celého světa, ostatních zemí Evropy, Ameriky a Austrálie.

Zatímco u nás velikonoční zajíček hraje spíše doplňkovou roli vedle ostatních českých tradic (pletení pomlázek, koledování apod.), v Německu má mnohem zásadnější postavení. Do tvaru zajíce se tvaruje dokonce tradiční velikonoční pečivo, pochází odtud i oblíbená čokoládová pochoutka - čokoládový zajíček. Na Velikonoční neděli zajíček obchází okolí domů a schovává v zahradách pro děti vajíčka a ostatní dobrůtky. Děti je pak se zápalem hledají a na oplátku zajíčkovi nechávají v zahradě mrkvičku.

Malou zajímavostí je, že v anglicky mluvících zemích nerozdává dárky dětem zajíček, ale králík - Easter Bunny. Jak tato drobná odchylka vznikla se nám bohužel nepodařilo zjistit. Nabízí se, za to může nepřesný překlad, ale o tom se můžeme bohužel pouze dohadovat.

 

A jak slavíte Velikonoce vy? Chodí k vám Velikonoční zajíček? Podělte se o své zkušenosti v komentářích!

 

 

Tags:

Leave A Comment

Captcha