KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE DÁREK-ORIGINÁLNÍ PŘÍVĚSEK JSEM KRÁLíkář (platí do vyčerpání zásob)

Kam nemůže slunce, tam chodí…králík

Created Date: 2020-02-24 Hits: 3168 Comment: 0

Využití králíčků v zooterapii

Králík-hospodářské zvíře, oblíbený domácí mazlíček a…lékař? Jde to vůbec dohromady? O účincích zooterapie snad v dnešní době již nikdo nepochybuje, většinou si ji však spojujeme se zvířaty, jako jsou psi, kočky, koně… Zda může být v tomto ohledu prospěšný i králíček, na to jsme se zeptali registrované chovatelky paní Miroslavy Koldové (CHOV MIRO):

  • Když se řekne zooterapie, každý si asi vybaví především psa, možná ještě koně. Jaká zvířata lze ještě pro terapii využívat?

Osobně si myslím, že zooterapii lze svým způsobem provádět s každým zvířetem, které si člověk dovede domestikovat. Každé zvířátko má neuvěřitelnou moc, která není vidět, ale cítíte ji. Naplňuje vás…

  • Co Vás přivedlo k této práci?

Miluji práci se zvířaty a lidmi, byla to tedy příležitost jak spojit obě věci dohromady.

  • Králík jako terapeut- hodí se vůbec? Jaké jsou jeho přednosti?

Králíček je jako terapeut určitě vhodný. Je k tomu potřeba vybrat vhodného jedince, který je v povaze vyrovnaný, mazlivý, aby tato „práce“ byla příjemná jak pro klienta, tak i pro něj.

  • Kdo jsou nejčastěji lidé, které se svými králíčky navštěvujete?

Nejčastěji to bývají lidé, kteří milují kontakt s těmito tvorečky a cítí se v jejich přítomnosti dobře- můžete to být třeba právě vy. Nejčastěji jsou to senioři, ale třeba i náhodné návštěvy, které k nám zavítají.

  • Jak taková „terapeutická“ návštěva probíhá?

Oproti terapiím se psi či koňmi je terapie s králíčky prostá a jedná se především o mazlení. Zní to sice neefektivně, ale klientům takové návštěvy velmi pomáhají s udržením pozornosti, stimulací smyslů atd. Zvířátka je doslova nabíjejí energií. Králíček dokáže odvést pozornost od nemoci či starostí, které klient momentálně prožívá.

  • Jak postupujete v případě, že se klient zvířete bojí-setkala jste se s tím už?

S tímto zkušenost zatím nemám. Pokud by taková situace nastala, tak klienta nelze nijak nutit násilím. Všechna „práce“ není jen o zvířatech, ale hlavně je na vás-jak se v přítomnosti klienta chováte, jak komunikujete…Můžete tak celou situaci velmi ovlivnit.

  • Jaké bývají nejčastěji reakce klientů?

Vždy jsou to pocity štěstí. Jiskřičky v očích, usměvavé tváře a okamžitý zájem vypovídají za vše. Takové zvířátko dokáže krásně ozvláštnit jinak stereotypní život, se kterým se setkáte hlavně u seniorů. Prostřednictvím zvířete dokážete i snadno komunikovat, klienti se často sami rozpovídají, vracejí se do minulosti a vyprávějí…

  •  Jaké pocity u těchto návštěv zažíváte Vy?

Především šťastné, protože je krásné někomu pomáhat, dokáže vás to neuvěřitelně naplnit. Někdy jsou však i chvíle, kdy si nedokážete udržet odstup a „profesionální“ bariéra se bortí. Je to hrozné, jaké osudy mohou člověka potkat…Je neuvěřitelné, jak moc dokáže vaše přítomnost a pohlazení zvířátka pro klienta znamenat. Je to často jediný balzám na duši, který ve svých dnech dostávají…

Děkuji Vám za rozhovor!:-)

Leave A Comment

Captcha