KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE DÁREK-ORIGINÁLNÍ PŘÍVĚSEK JSEM KRÁLíkář (platí do vyčerpání zásob)

Králičí seznamka

Created Date: 2021-10-04 Hits: 766 Comment: 0

O seznamování králíčků

Právě jste se dočetli v moudré chovatelské příručce, že králíček by neměl být chován sám? Uvažujete, že byste tomu vašemu pořídili parťáka? Ale - snesou se spolu? Co když to nevyjde a vám akorát přibude starost s jejich izolováním… Pokud se zamýšlíte nad podobnými otázkami, právě vám je věnován dnešní blogový příspěvek.

Čeho se vyvarovat

Oba mazlíčci by měli být zdraví, starší 16ti týdnů, v ideálním případě kastrovaní. Zejména, jedná-li se o pár, pak je aspoň u samce kastrace nevyhnutelná. Před jejich seznámením by se neměli ani vidět, ani cítit, zapomeňte na seznámení „napůl“ přes mříže klece. To by akorát vedlo k jejich frustraci, kdy by si nemohli určit hierarchii svého postavení.

Kdo s kým

Hodí se k sobě spíše kastrovaný pár, anebo jedinci stejného pohlaví? Výstižně to zachycuje tabulka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejlepší doba na seznamku

Nejlepší doba je kolem poledne, to jsou totiž zvířata nejklidnější. Zajímavým nápadem je využít dvou přepravek a zkusit králíčky svézt nejprve na neutrálním území - v autě.

Neutrální území

Naprosto nezbytnou podmínkou pro seznámení je neutrální prostředí. Představte si následující situaci: Přijdete z práce domů a zjistíte, že vám v posteli leží cizí člověk a aby toho nebylo málo, snědl vám jídlo a oznámí vám, že od nynějška s vámi bude bydlet. Strašná představa-co říkáte? Já bych mu teda asi velice nediplomaticky vysvětlila, že u mě tedy bydlet nebude. A teď naopak- představte si situaci, kdy někoho potkáte venku na ulici, máte možnost ho poznat a pak se rozhodnout, jestli s ním budete bydlet nebo ne. A v tom je ten obrovský rozdíl.

Že stačí prostor přestavět a vydezinfikovat, říkáte si? Chyba! Králíci to poznají…Opravdu je potřeba jiná místnost nebo výběh venku. Pokud to nemůžete doma zajistit, poptejte se známých, zda-li by vám nebyli ochotni prostory vypůjčit. Myslete však na to, že seznamování trvá dny, někdy i týdny.

Bezpečnost především

Všechny domečky by měly mít dva vchody, eventuálně použijte pouze tunely. Králíci se nejspíše budou honit dokola a mohlo by se stát, že jeden z nich by zůstal v pasti. Podlahu zajistěte proti klouzání, např. kobercem, aby si zvířata neublížila. Misky s krmením rozmístěte všude po výběhu, abyste předešli konfliktům, to samé platí i toaletách. Počítejte s tím, že ušáci budou značkovat- je to normální a časem se to obvykle zklidní.

Seznamte se, prosím

Králíky vypustíme do neutrálního prostředí ve stejný čas bez jakéhokoli předchozího kontaktu. Ušáci se mohou očichávat, čímž projevují zájem. Pokud se začnou honit a vytrhávat si chlupy, zachovejte klid, tohle je při seznamování běžné. Důležité je však sledovat, jak dlouho honění trvá, zda si králíčci dopřejí pauzu na odpočinek a jídlo, zda nedochází k vážným zraněním. Postupně by vzájemné honění mělo ustávat. Pokud budou zvířata venku, dbejte na to, aby ve výběhu bylo dostatek stínu-seznamování je fyzicky náročná záležitost. Postupem času by se měl odstup mezi zvířaty při jídle a odpočinku zmenšovat, až nakonec budou kousek od sebe a jíst ze společné misky. Pokud vás vyděsilo, že se králíci navzájem „ojíždějí“, zachovejte klid-nemusí to být sexuálně motivováno, dávají si tím najevo hierarchické postavení a je to pro ně běžným chováním.

Tady pozor

Pokud si králíci ubližují, koušou se a perou, pak je rozdělte jakýmkoli předmětem, nejlépe však ne vlastní rukou, protože by vás mohli vážně zranit. Chvíli počkejte a zkuste to znovu. Pokud se však situace opakuje, pak zřejmě králíci nejsou spolu kompatibilní. Totéž platí, honí-li se králíci i po dvou týdnech, či pokud je jeden z nich je výrazně vyděšený (přitisknutý k zemi, doširoka otevřené oči, schovaný v rohu, neúčastní se seznamování). Je dobré ho zkusit více motivovat a posunout do centra dění (např. posunout domeček do středu výběhu). Pokud se jeho reakce nemění, a dokonce se nechá bez protestů kousat, neseznámí se. K takovémuto králíkovi je nutné najít jiného - citlivého králíka. Další možností je, že se králíci chovají, jakoby se nic nedělo. Buďte v tom případě pozorní, často se stává, že seznamování přijde později. Kousance od králíků se obecně objevují zřídka, často dochází ke zraněním i omylem. V případě, že u králíčka objevíte drobnou trhlinku, není nutné hned králíky oddělovat, pouze v případě, kdy je jich více. Ránu je třeba sledovat a ošetřovat.

Hurá! Máme vyhráno!

Pokud se králíci již nehoní, nemají problém spát vedle sebe a jedí ze stejné misky, je vyhráno! Seznamování by mělo trvat nejméně 5 dní, nejlepší je však ještě dva dny po poslední honičce počkat, než se zaradujeme. Klíčovým tématem při seznamování je velikost teritoria. Pokud strčíme dva králíky do klece velikosti 120X60cm, půjdou si brzy „na nervy“ a poprat se můžou, byť jsou již seznámení. Králík je zvířátko, které potřebuje klid i samo pro sebe, a nedělá dobrotu, chce-li jeden odpočívat a druhý přes něj skáče třeba na toaletu či k misce.

A co dál?

Po seznámení se nedoporučuje znovu králíčky oddělovat, pokud to nebude nevyhnutelné. Po každém oddělení totiž dochází k seznamování částečně znovu a může se stát, že se reakce zvířat na seznamování bude stupňovat.

A jaké zkušenosti se soužitím dvou ušáků máte vy sami? Podělte se s námi o Vaše příběhy!:-)

S laskavým svolením Kaninchenwiese.de přeložila Lucie Barešová, upravila Eva Czechová, promazliky.eu

 

Leave A Comment

Captcha