KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE DÁREK-ORIGINÁLNÍ PŘÍVĚSEK JSEM KRÁLíkář (platí do vyčerpání zásob)

Když kousání bolí...

Created Date: 2019-10-13 Hits: 3324 Comment: 0

O problémech s přerůstáním zouků u králíků

Minule jsme se zabývali v našem blogu zdravotním problémů mazlíčků, konkrétně problému zavápnění močového měchýře u králíků, dnes bychom se rádi věnovali tématu, které je bohužel pro řadu milovníků roztomilých ušáků ještě častější- přerůstání zoubků u králíků.

S touto diagnózou má bohužel bohaté zkušenosti také paní Alena Baxová, které jsme proto položili několik otázek..

1. Jaké jsou první příznaky přerůstání zoubků u králíčka?

Mezi první příznaky patří omezování potravy, která vyžaduje intenzivnější žvýkání - seno, větvičky. Králíček začne upřednostňovat měkčí stravu. Později začne omezovat jídlo obecně a také méně pije. Mezi další příznaky pak patří slzení z očí, mlaskání, zvýšené slinění (mokrá tlamička), nepřirozené trhání hlavou, hlasité skusování zubů atd. Při problémech se zoubky může vznikat i boule plná hnisu - absces.

 2. O které zoubky se většinou jedná?

Přerůstat mohou řezáky i stoličky. Příčiny přerůstání obecně mohou být jak nevhodná strava, tak špatná doléhavost chrupu. Pokud zoubky nejsou postavené správně naproti sobě, nedochází k rovnoměrnému obrušování a zuby v nějakém místě začnou přerůstat. My máme osobní zkušenosti s přerůstáním stoliček.

 3. Má laik šanci si tuto diagnózu u králíčka pohledem do pusy zjistit sám?

U přerůstání řezáků to lze, stačí zvednout oba pysky tlamičky nahoru a ukážou se zoubky. Když jsou zuby krátké a doléhají na sebe, je vše v pořádku. Pokud by byly pokroucené a míjely se, je to znak, že musíme na veterinu a zoubky zbrousit (někdy je nutné i vytrhnout). Záleží na konkrétním stavu zoubků. Doporučuje se řezáky doma pravidelně kontrolovat. U stoliček toto bohužel nelze. Jsou totiž umístěny hluboko v tlamičce a bez zkušeností a speciálních nástrojů se k nim nedostaneme. Navíc králíček se takovému násilnému otevření tlamičky brání… Proto se provádí v inhalační narkóze.

4. Existuje nějaká prevence?

Prevencí může být omezení měkké stravy a granulek ve prospěch sena, které králíček musí více žvýkat. Dobré je také přidat do krmné dávky větvičky, na kterých si králíček zoubky také dobře obrušuje. Pokud má králíček nekvalitní či špatně posazený chrup, nejspíš přerůstání zpomalíte, ale broušení zoubků u veterináře se nevyhnete. :-(

5. Jak probíhá léčba a jak ji váš králíček toleroval?

Léčba probíhá tak, že veterinář v inhalační narkóze přerostlé zoubky zbrousí frézkou. Pokud došlo vlivem přerostlých zoubků k poranění jazyka či tlamičky, dostane králíček ještě léky proti bolesti a antibiotika. Proto je dobré jít k veterináři včas, když nedojde k poranění tlamičky, můžete se vyhnout antibiotikům. Náš králíček už byl na několika broušeních. Vždycky to snáší trochu jinak. Jednou byl po narkóze asi dva dny trošku bez nálady. Ale třetí den bylo vidět velké zlepšení. Podruhé bylo vidět zlepšení téměř hned po zákroku. Horší je to s aplikací antibiotik do tlamičky, to je vždycky trochu boj, protože ho prostě nechce baštit, tak se brání kopáním atd. Trochu pomáhá antibiotika naředit sladkou ovocnou šťávou.

6. Jaká je prognóza do budoucna, může se problém opakovat?

Nemusí to tak být vždy, ale často se problém vrací. Záleží na tom, jaká je příčina problému se zoubky, pokud se ale jedná o špatnou kvalitu chrupu, jako je to u nás, tak je bohužel často nutné chodit na broušení pravidelně. U nás to bývá asi 1x za 3 měsíce.

 

A na závěr jedna těžká otázka:  Jak poznat veterináře, který se v této problematice orientuje?

Tady je to poměrně jednoduché. Zeptala bych se, zda má veterinář k dispozici inhalační narkózu a zda provádí broušení zubů u králíka. Dalším vodítkem jsou pak doporučení od králíčkářů z facebookových stránek s králičí tematikou. Většinou se tam najdou lidi z vašeho okolí, kteří rádi doporučí a poradí :-).

Děkuji Vám za rozhovor!

Leave A Comment

Captcha