KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE DÁREK-ORIGINÁLNÍ PŘÍVĚSEK JSEM KRÁLíkář (platí do vyčerpání zásob)

Kdo uklidí klec?

Created Date: 2018-10-11 Hits: 1216 Comment: 0

Úklid klece snadno a rychle

A už je to zase tady… „Kdo uklidí klec?“ Najednou je kolem klece vylidněno. Nikdo se nehlásí. Děti, které slibovaly před koupí zvířátka hory doly, se někam najednou poděly. A tak to zbude zase na mě. :-/ Že tuto scénu důvěrně znáte? A kdo nakonec vyhraje u vás?

Jistě mi dáte zapravdu, že je třeba mazlíčka udržovat v čistotě a pořádku. Předcházíme tím zápachu, šíření choroboplodných zárodků a navíc trpělivým uklízením kolem mazlíčka mu jasně dáváme najevo, kde se potřeba vykonává a kde nikoli.

Tak. A čím začít? Mně osobně se osvědčilo nejprve našeho Teddíka zaměstnat. Nezaměstnaný králíček totiž nadělá při úklidu víc škody než užitku… Když jej nezaměstnám, neustále se mi plete pod smeták, jakoby natruc sedí na záchůdku, který se právě chystám vynést, skáče do již úhledně nametených hromádek a hlavně neustále něco loudí… Nachystám si tedy mrkvičku, kterou mu nabídnu do misky stranou klece a dám se do práce.

Nejprve vyndám z klece záchůdek s roštem, který se nám velmi osvědčil. Bobky roštem snadno propadnou, králíček se v něm nemůže přehrabovat a vyhazovat stelivo a i jeho tlapky tak zůstávají čisté. Do záchůdku vymetu všechny bobky, které jistě čistě omylem a nedopatřením skončily mimo něj;-) a zajdu jej vynést. Používáme-li na dno záchůdku ekologický a rozložitelný materiál jako dřevěné peletky, můžeme v klidu obsah toaletky vysypat i na kompost. Záchůdek vymyji, 2x týdně pořádně vydrhnu i usazeniny z močového kamene, které se usazují zejména na roštu. Nejvíce se mi osvědčilo použití octa. Vymytý a osušený záchůdek naplním znova peletkami a šup s ním zpátky do klece!

Každý den dodám čerstvé nejlépe domácí seno do seníku nad záchůdkem, vyměním vodu v naší hladinkové napáječce (snad jediná, která nám nekape), vymyji misku a pozvu „pana domácího“ dovnitř. (Do té doby je obvykle již mrkvička v něm, takže začíná mít opět zájem o to, co že se to s jeho ubikací děje. Úklid doslova miluje, nejvíce pak skákat kolem vysavače a plést se pod nohy.:-))

Jednou až dvakrát za týden to vezmu více „z gruntu“ a octovou vodou vytřu Teddíkovi celou klec. Takto ji nejen účinně zbavím eventuálních usazenin a fleků od močového kamene, ale zároveň i vydezinfikuji. Dlouho jsem hledala prostředek, kterým by se ekologicky a spolehlivě daly odsrtanit i usazeniny v lahvičce napáječky. Jako nejlepší se mi prozatím jeví číštění rýží. Hrdlem do lahvičky nasypu rýži, do lahve naliji trochu vody a silně protřepu. Rýže na sebe spolehlivě naváže usazeniny z vody, které pak spolu s ní vyliji. Několikrát zopakuji, propláchnu a lahvička je k nepoznání - opět bílá a čistá. :-)

Jednou za měsíc pak opráším náš parní čistič a celou klec vydezinfikuji parou.

A jak tato ne až tak populární činnost, jako je úklid ubikace vašeho miláčka, vypadá u vás? Podělte se s námi o vaši zkušenost! ;-)

Leave A Comment

Captcha